״שינה היא המדיטציה הטובה ביותר״
הדלאי למה
מחקר שפורסם בכתב העת של איגוד הלב האירופאי מצא, שאנשים שלא ישנים מספיק נמצאים בסיכון מוגבר של 48% לחלות ממחלת לב כלילית בתקופת מעקב של 7 עד 25 שנים, ובסיכון מוגבר של 15% לחלות משבץ מוחי בפרק זמן זה.
לפי מחקרים, שינה מועטה מדי גם מעלה את הסיכון לסוכרת, כאבי ראש, יתר לחץ דם, דיכאון, פגיע בחשק המיני, השמנה, הזדקנות העור, בזיכרון, בכושר השיפוט ובזמן התגובה.
מה עושים כשהסטרס לא נותן להירדם?
לחץ נפשי הוא אחד הגורמים השכיחים להפרעות שינה. הלחץ גורם להפרעת שינה, והפרעת השינה גורמת לנו לנסות דרכים שונות כדי להתמודד עם העייפות. אך בכך גורמת להפרעת השינה להתגבר. כשאנו סובלים מלחץ נפשי, אנחנו ישנים יותר ביום ו/או בזמנים לא קבועים, שותים יותר קפה (שמכיל קפאין שהוא חומר מעורר), ועובדים עד מאוחר בלילה.
אי יכולת להירדם עלולה לגרום לנו לשתות אלכוהול, לצרוך סמים קלים או להשתמש בתרופות לפני השינה.
גם אם הסיבה לסטרס כבר חלפה, ההרגלים האלה עלולים להישאר וגורמים להפרעות השינה להימשך. חדר השינה הופך להיות מקור ללחץ ולחשש מפני השהות במיטה ללא יכולת להירדם, מה שמביא חלק מאיתנו להירדם על הכורסה מול הטלוויזיה. כך נוצרת התניה שהמיטה בחדר השינה אינה מתאימה להירדמות.
איך משתחררים מהלחץ הנפשי שרודף אחרינו למיטה?
כדי לשפר את איכות השינה ניתן לעזור בטיפול באמצעות:
* רפואה סינית: דיקור וצמחי מרפא
* ביופידבק (משוב ביולוגי) : שיטת טיפול באמצעות מערכת ממוחשבת המנטרת מדדי גוף, שנועדה לאפשר למטופל שליטה טובה יותר על גופו ועל תגובות פיזיולוגיות ורגשיות במצבים של כאב, בעיות שינה, לחץ וחרדה
* שינוי הרגלים– למידה והקניית הרגלים חדשים
Photo by Dawid Zawiła on Unsplash